Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1991/4. 148.o.

AKADÉMIAI OSZTÁLYKÖZLEMÉNYEK

Rovatvezető: Neményi Márta
MTA Matematikai és Fizikai Tudományok Osztálya

KITÜNTETÉSEK

Bay Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli tagja, a washingtoni American University emeritus professzora, a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített zászlórendjét kapta. Mint arról a Fizikai Szemle decemberi száma beszámolt, a kitüntetést a washingtoni magyar követségen 1990. szeptember 15-én Göncz Árpád köztársasági elnök adta át.

Kemény János (John Kemeny), a Dartmouth College (USA) emeritus elnöke, a BASIC nyelv és TRUE-BASIC megalkotója nyerte el az IBM által alapított Louis Robinson Díjat az első alkalommal. Az indoklás kiemeli a Dartmouth College hallgatóinak időmegosztó számítástechnikai rendszerének úttörő felhasználását is. A díj 25.000 dollár készpénzzel és 25.000 dollár értékű IBM felszereléssel jár. A díjat 1990. október 15-én adták át az atlantai EDUCOM '90 konferencián. Kemény János többek között a következőket mondta: "Több, mint negyed évszázada dolgozom a számítógépek oktatási felhasználásán. Azt hittem, hogy ez erdőtűzként fog elterjedni. De kezdetben nem így történt. 10 évvel ezelőtt a személyi számítógépek megjelenésekor biztos voltam a forradalmi változásban e téren, de ez nem történt meg. Szakterületem a matematika. Kijelenthetem, hogy az Egyesült Államokban az egyetemi matematika előadók nagy többsége egyáltalán nem használ számítógépet, és ez bűn."

Simonyi Károly, Kossuth díjas, nyugdíjas egyetemi tanár megkapta a Budapesti Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori címét. A diplomát ünnepi közgyűlésen 1991. január 23-án adta át Michelberger Pál rektor.

Szalay A. Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Atomfizikai Tanszékének és a John Hopkins Egyetem Fizikai Intézetének professzora elnyerte a Széchenyi Díjat a galaxishalmazok keletkezésének és eloszlásának kutatásáért, az Univerzum nagyléptékű anyageloszlásának úttörő feltérképezéséért. A díjat a Parlamentben 1991. március 15-én Göncz Árpád köztársasági elnök adta át.

Teller Ede, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja elnyerte a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített zászlórendjét. A díjat a washingtoni magyar követségen 1990. december 12-én Zwack Péter nagykövet adta át. A díj átvétele után Teller Ede azt mondta: "Újjászületett magyarnak érzem magam."

Teller Ede, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja megkapta alma materének, a Budapesti Műszaki Egyetemnek a tiszteletbeli doktori címét. Az 1991. január 23-i ünnepi közgyűlésen Teller Ede működését Csom Gyula dékán méltatta. A doktori diplomát Michelberger Pál rektor adta át. Teller Ede az atomerőművek biztonságáról tartott előadást, ezt a Fizikai Szemle e száma közli.

Wigner Jenő, Nobel díjas, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli tagja, a Princetoni Egyetem emeritus professzora, a National Academy of Science tagja (a Zászlórend után) megkapta a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített zászlórendjét is. A díjat 1990. november 16-án (egy nappal Wigner Jenő 88. születésnapja előtt) a professzor lakásán adta át Fodor János főkonzul. Wigner Jenő ezzel a megjegyzéssel vette át: "Meg vagyok lepve. Történnek még csodák a világban."