Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1998/2.

SZILÁRD LEÓ HOZZÁJÁRULÁSA A VILÁGHOZ


Üzenet a budapesti Szilárd Centenáriumi konferenciához

Glenn Seaborg
Nobel-díjas, Kalifornia
Bertram Wolfe
General Motors volt alelnöke

A bélyeget Kass János tervezte, 300000 példányban jelenik meg 1998. február 11-én.

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Szilárd Leó tiszteletére néhány gondolatot megfogalmazhatunk.

Szilárd doktor úttörő munkásságot fejtett ki a világ jóléte szempontjából döntő fontosságú magenergia felismerésében és felhasználásában Enrico Fermivel együtt ő vezette a világ első nukleáris láncreakcióját létrehozó munkálatokat a Chicagói Egyetemen 1942-ben. Részt vett ugyan az első atombomba kifejlesztésében, ám a bomba bevetése ellen elsőként szállt síkra. Élére állt a tudósok és műszaki szakemberek mozgalmának, amely a magenergia kizárólag békés célú felhasználását támogatta, és ellenezte annak összes katonai felhasználást.

Jelenleg általános az aggodalom a potenciális katasztrófa miatt, amely a Földet sújthatja, ha az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása továbbra is növekszik. Nemrégiben a kyotói konferencián megvizsgálták ezt a problémát és egyetértésre jutottak abban, hogy a fejlett világban csökkenteni fogják az üvegházhatást okozó gázok előállítását. Ez ígéretes kezdet, de a probléma oly hatalmas, hogy a fejlődő "harmadik világnak" és a fejlett országoknak az egész világot átfogó egyezményt kellene kötniük ahhoz, hogy a gyakorlatban is tapasztalható megoldáshoz eljuthassanak.

Előre látható, hogy a következő ötven évben a szegénység sújtotta harmadik világ lakossága 4 milliárdról 8 milliárdra fog növekedni és életszínvonala is javul. Még ha képes is lenne a világ az egy főre eső energiafelhasználását a mai ipari társadalmakban tapasztalható érték felére csökkenteni, az energiaszükséglet akkor is megháromszorozódna 2050-re. Ha ezt a növekvő igényt fosszilis energiahordozókkal akarják kielégíteni, a világnak - a csökkenő fűtőanyag-kínálat és energiakínálat miatt - vállalnia kell az esetleg bekövetkező nemzetközi konfliktusok, valamint a Föld veszélyes felmelegedésének kockázatát, mely az üvegházhatást kiváltó gázok feldúsúlásának (CO2) következtében alakulhat ki. Ezekre a problémákra nincs megoldás a nukleáris energia széleskörű elterjedése nélkül.

Szilárd gondolatait ugyan először az atombomba létrehozására használták fel, nekünk azonban már úgy kell rá emlékeznünk, mint a magenergia békés kiaknázásának úttörő technológiai fejlesztőjére. Ez az atomenergia alapvetően fontos lehet a jövendő világ békéje és jóléte szempontjából.

______________________

Palló Gábor fordította.