Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1987/10. hátsó borító

VALKÓ IVÁN PÉTER HETVENÖT ÉVES

Valkó Iván Péterről mindnyájan tudjuk, hogy mindig időben veszi észre az újat, kamaszos fogékonysággal közvetíti felénk a magastechnika kihívását. (A magyar valóságban ez gyakran még idő előttinek is tűnt.) Ezért nehéz elhinnünk: VIP hetvenöt éves lett!

Valkó Iván Pétert az iskolában Novobátzky Károly tanította fizikára. Jól megtanította nemcsak a fizika tiszteletére, hanem annak hasznára is. A harmincas években kirobbanó híradástechnika vonzotta magához, de az Egyesült Izzóban is és a Műegyetemen is fizikusnak vallotta magát. Bay Zoltán, Szigeti György munkatársa volt, majd önállóan nevelt fiatal munkatársakat magának. Mérnökgenerációkat tanított meg arra, hogy a technika csúcsaira is eljuthatunk, ha elsajátítjuk a fizika biztos alapjait és követjük a fizikus egzakt módszereit. Kutatni kell a fémet, a vákuumot, a mezőt, a félvezetőt, hogy majdan hasznosítsuk azokat.

VIP vezető szerepet vállalt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat megindításában. Évtizedek óta szerkesztőségi tagja és alkotó munkatársa a Fizikai Szemlének. Lapunkban, bizottságokban, előadásokban az elsők között figyelmeztetett a videotechnika informatika, integrált áramkörök korszaknyitó gazdasági, sőt kulturális jelentőségére. Segít, hogy mindez idejében e jusson a gimnazista diákokhoz is. Mindnyájan, akik ismerjük, hallgatjuk, olvassuk, kicsit VIP tanítványainak érezzük magunkat. Baráti tisztelettel köszöntjük őt a Társulat tagjai, a Szemle olvasói nevében.

Marx György