Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/09. 290.o.

BESZÁMOLÓ A 32. NEMZETKÖZI FIZIKAI DIÁKOLIMPIÁRÓL

Az idei Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát július 18-27. között Törökországban, Antalya városának közelében rendezték meg. 65 országból összesen 307 versenyző és majd kétszáz csapatkísérő, megfigyelő érkezett, nem kis szervezési, technikai és pénzügyi gondok elé állítva a vendéglátókat. A rangos eseményen a magyar csapat idén is nagyon jól szerepelt: mindegyik versenyzőnk érmes lett, három ezüst és két bronzéremmel térhettünk haza. Az országok nem-hivatalos pontversenyében (a rendelkezésre bocsátott korlátozott információ szerint) a 9. helyen végeztünk, Európából csak a hagyományosan igen jól szereplő volt szovjet tagköztársaságok előztek meg bennünket.

A felkészülés már tavaly októberben megkezdődött, és a tanév során folyamatosan folyt. Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Békéscsabán és Budapesten működtek olimpiai szakkörök, BMGE Fizikai Intézetében pedig a tanév első félévében központi "gyakorlati szakkörön" a méréstechnika alapjaival és igényes, korszerű mérési eljárásokkal ismerkedhettek a jelentkezők. Mindezeket a KöMaL elméleti és mérési pontversenye, valamint a "levelezős" olimpiai felkészítés egészítette ki. Tanulásra, felkészülésre tehát bőven volt lehetősége mindazoknak, akik elég szorgalommal, kitartással (és idővel) rendelkeztek.

Az első válogatóversenyt, a Fényes Imre emlékversenyt, melyre a korábbi versenyeredmények és a szakköri munka alapján meghívott mintegy 20 tanuló kapott meghívót, május elején Sopronban rendezték meg. Ezen az első akadályon a jelöltek fele jutott át, ők vehettek részt egy kétnapos budapesti versenyen, mely az ELTE Atomfizikai Tanszékén tartott elméleti részből és a BMGE Fizikai Intézetében lebonyolított kísérleti fordulóból állt. Így alakult ki végül az 5 fős olimpiai csapat:

BÉKY BENCE (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimn. 11. o., tanára: Horváth Gábor),
NAGY ÁDÁM (Budapest, Szent István Gimn., 12. o., tanára: Moór Ágnes),
POZSGAY BALÁZS (Pécs, Magyar-Német Nyelvű Iskolaközpont. 12. o., tanára: Kotek László),
SIROKI LÁSZLÓ (Debrecen, Fazekas Mihály 11. o., tanárai: Simon Gyula és Szegedi Ervin),
VARJÚ PÉTER (Szeged, Radnóti Miklós Gimn. 12. o., tanárai: Dudás Zoltánné és Hilbert Margit).

A végső felkészítésnek fontos részét képezte az immár hagyományos "Román-Magyar Előolimpia", melyet idén Olténia központjában, Craiovában rendeztek meg. Ezen az igen színvonalas megmérettetésen a résztvevők megismerkedhettek a nemzetközi versenyek hangulatával, a hőség és az utazás fáradalmai pedig ugyancsak hozzátartoztak a törökországi nagy verseny főpróbájához. (A 20 romániai és 5 hazai versenyző közül Pozsgay Balázs szerepelt a legjobban.)

Június elején egy három napos felkészítésen vettek részt a diákok Budapesten, a BMGE Fizikai Intézetében, az ELTE Atomfizikai Tanszékén és Általános Fizika Tanszékén.

A csapat (a diákok és a két kísérő tanár: Gnädig Péter és Vankó Péter) június 28-án délután repülővel utazott Isztambul érintésével a török Riviéra egyik neves üdülőközpontjába, Antalyába. A körülmények igen jók voltak, a szállást és a versenyt is 5 csillagos tengerparti szállodákban oldották meg a vendéglátók. A tanárok és a versenyzők más-más helyen, egymástól 15 km-re laktak, így a nyitó- és záróünnepély között nem is láthatták egymást.

A verseny a mérési fordulóval kezdődött: egy folyadékot tartalmazó forgatható edényben "parabolatükröt" kellett előállítani, majd ennek optikai tulajdonságait vizsgálták egy lézer segítségével a versenyzők. A két nappal később sorra kerülő elméleti forduló feladatai elég vegyesek voltak, szinte minden témakör előfordult bennük. A feladatok többsége nem volt nehéz, de volt 2 részfeladat (az egyik a relativisztikus sebesség-összetevésre, a másik pedig a gravitációs vöröseltolódásra vonatkozott), amit csak nagyon kevesen tudtak megoldani. A pontszámok közötti különbségek apró részleteken, számolási, illetve mérési pontosságon múltak, nem pedig alapvető fizikai kérdések meg- vagy meg nem értésén. A verseny szakmai előkészítése - sajnos - nem volt kifogástalan, a szervezők több olyan feladatot (vagy részfeladatot, méréskiértékelési eljárást) is javasoltak, amely elvileg hibás volt! Ezeket a hibákat a verseny előtti tanácskozáson csak igen éles viták után sikerült korrigálni.

Az összes versenyző közül legjobban az orosz Danijar Nurgaliev szerepelt, az elvben elérhető 50 pontból 47,55 pontot szerzett. Az aranyéremhez legalább 42 pontra volt szükség, ezt 22-en érték el. Ezüstéremből 40-et, bronzból 53-at osztottak ki, dicséretben 47 Versenyző részesült.

A magyar csapat tagjainak eredménye:

Siroki László (41,35 pont) ezüstérem,
Pozsgay Balázs (40,35 pont) ezüstérem,
Varjú Péter (38,15 pont) ezüstérem,
Béky Bence (33,75 pont) bronzérem,
Nagy Ádám (31,95 pont) bronzérem

Az országok nem-hivatalos összesített pontversenye és éremtáblázata a mellékelt táblázat szerint alakult.

A jövő évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát 2002. július 14-23. között Indonéziában, Bandung városában rendezik meg. A versenyre való felkészülést 5 vidéki és a budapesti olimpiai szakkör segíti. Ezeken bárki részt vehet, jelentkezni a következő tanároknál lehet:

Hilbert Margit (SZEGEDI Tudományegyetem, Dóm tér 9. I. em. Budó Ágoston terem; első alkalommal szeptember 28-án 14 órakor),
Kotek László (PÉCSI Tudományegyetem Fizikai Intézet, Ifjúság útja 6.),
Szegedi Ervin (DEBRECENI Egyetem Kossuth L. Gyak. Gimn. Kossuth u. 35.),
Varga István (BÉKÉSCSABA, Tevan A. Gimn. és Szki., Gyulai út 57.; minden hétfőn 16-18 óráig, első alkalommal október 1-jén),

ÉREMTÁBLÁZAT

Ország (összpont)

arany

ezüst

bronz

dics.

Kína (218,2)

4

1

-

-

Oroszország (216,9)

3

2

-

-

USA (214,1)

3

2

-

-

India (213,6)

3

2

-

-

Irán (198, 8)

1

3

1

_

Tajvan (196,0)

2

1

2

-

Ukrajna (190,5)

1

3

1

-

Belorusszia (189,4)

1

1

3

-

Magyarország (185,5)

-

3

2

-

Törökország (182,9)

-

2

3

-

Németország (180,9)

-

3

2

-

Indonézia (178,4)

-

2

3

-

Dél-Korea (175,7)

-

2

3

-

Lengyelország (171,5)

1

1

1

2

Csehország (169,5)

-

1

4

-

Vietnam (160,5)

1

-

2

2

Hollandia (157,9)

-

-

4

1

Szingapúr (157,2)

1

-

2

2

Románia (147,2)

-

-

2

3

Kazahsztán

1

-

-

1

Ausztrália

-

2

2

-

Bulgária

-

2

2

-

Kanada

-

1

3

-

Észtország

-

1

2

-

Nagy-Britannia

-

1

2

-

Szlovénia

-

1

1

2

Litvánia

-

1

1

1

Ausztria

-

1

-

1

Portugália

-

1

-

-

Thaiföld

-

-

1

3

Argentína

-

-

1

2

Izrael

-

-

1

2

Lettország

-

-

1

2

Olaszország

-

-

1

1

Szlovákia

-

-

-

4

Jugoszlávia

-

-

-

3

Finnország

-

-

-

3

Grúzia

-

-

-

 

Örményország

-

-

-

2

 

A következő országok 1-1 versenyzője dicséretet kapott: Belgium, Brazília, Dánia, Horvátország, Moldávia, Pakisztán és Türkmenisztán. Nem volt helyezett vagy dicséretes versenyzője Albánia, Azerbajdzsán, Bolívia, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Izland, Kenya, Kolumbia, Kuba, Kuvait, Liechtenstein, Macedónia, Mexikó, Mongólia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Svájc csapatának.

Honyek Gyula (BUDAPEST, Radnóti M. Gimn. Bp., XIV. Cházár A. u. 10. II. emeleti fizika előadó; minden hétfőn 15-17 óráig, első alkalommal október 1-jén).

Ebben a tanévben is folytatjuk - elsősorban az olimpiai szakkörök helyszíneitől távolabb lakókra gondolva - a levelező olimpiai felkészítést. Ezen bárki részt vehet, ha elektronikus levélben beküldi a havonta kitűzött 1-1 nehezebb, tanulságos feladat megoldását a következő címre: gnadig@komal.elte.hu (subject: olimpiai feladat). Lehetőleg bonyolult képletek és ábrák nélküli megoldás-vázlatot, esetleg csak végeredményt várunk. Az első feladat:

OLI. 1. Határozzuk meg egy m tömegű, a, b, c oldalélű háromszög alakú homogén lemez tehetetlenségi nyomatékát a síkjára merőleges (és a tömegközéppontján átmenő) tengelyre vonatkoztatva.

Útmutatás: A probléma - a háromszög alkalmas feldarabolásával - elemi úton (integrálszámítás alkalmazása nélkül) is megoldható.

A megoldások a következő (a KöMaL-ban is megjelenő) feladat kitűzéséig küldhetők be. Minden levélíró 1-2 napon belül névre szóló választ kap, melyből megtudhatja, hogy jó-e a megoldása, vagy ha nem, hol hibázott és hogyan léphetne tovább.

A kötött helyszínű szakkörök és a levelező felkészítés mellett elsősorban önálló munkával, a KöMaL elméleti és mérési feladatainak módszeres megoldásával lehet készülni a jövő évi Fizikai Diákolimpiára.

Az első válogatóversenyen, a jövő tavasszal Budapesten megrendezendő Kunfalvi Rezső emlékversenyen 3 elméleti feladatért 300 pontot, a kísérlet(ek)ért 200 pontot lehet szerezni. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a legutóbbi fizika OKTV első 5 helyezettje és az Eötvös verseny első 3 helyezettje, valamint a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia érmesei 100 - 100 jutalompontot kapnak (korábbi év fizika OKTV, illetve a matematika OKTV nyertesei 50 - 50 pontot, további helyezettek arányosan kevesebb pontot szerezhetnek). A KöMaL mérési pontversenyének (pillanatnyi) eredményét is beszámítjuk a válogatóverseny pontjaiba: az első 3 helyezett ugyancsak 100 - 75 - 50 (esetleg halmozódó) jutalomponttal növelheti a csapatba való bekerülés esélyét.

Gnädig Péter - Honyek Gyula - Vankó Péter